Vuollerim-företaget vann SM-guld!

Här är produkten som ledde Mathantverkshuset till SM-guld.

”Kärlek på bit!”. Så beskrevs Mathantverkshuset Vuollerimdelikatessers produkt ”Fjällko färskost med hjortron och kvanne” som tog hem SM-Guld under gårdagen.

Under årets SM i Mathantverk tävlade 450 produkter som bedömdes av nitton olika jurygrupper i Malmö Slagthus. I år hade SM 49 klasser, ett rekord från tidigare 39 klasser 2016 och 45 klasser 2017. En av vinnarna var Mathantverkshuset i Vuollerim.

Grattis till vinsten! Hur känns det?

– Det här landar man nog aldrig i. Jag tänkte mig in i svenska landslaget i Hockey eller något liknande. Vilken eufori de måste känna när de har vunnit! Vi har verkligen inte landat än för det är så fantastiskt, säger Karina Lindh, vd för Mathantverkshuset.

Med sin produkt ”Fjällko färskost med hjortron och kvanne” tävlade de i kategorin ”oljemarinerad ost”. De var själv inte på plats under SM utan hade skickat med sin produkt med ett annat företag från Jokkmokk som åkt ned för att tävla. Nyheten om att de vunnit sin kategori kom lite som en blixt från en klar himmel.

– Plötsligt fick jag ett meddelande som löd ”ni fick guld”, säger Agnes Otterbech, Mejeriansvarig

Var ni tillsammans när ni fick nyheten?

– Nej, vi var på varsitt håll men jag var då tvungen att sätta mig ned när Agnes ringde. Det var verkligen ”wow”, säger Karina.

Att vinsten skulle tilldelas just dem vågade de inte hoppas på och arbetet flöt på som vanligt under SM-dagen.

– Det var häftigt att vara i mejeriet den dagen och göra en ny laddning av färskost utan att veta vad dagen skulle bära med sig, säger Agnes

Tanken bakom Mathantverkshusets produkter är att i så stor utsträckning som möjligt hålla sig till det lokala produktionen och produkter.

Hur bestämde ni vad ni skulle skicka för produkt?

– Vi tog helt enkelt lite gott och blandat. Men när vi var på en tidigare tävling såg jag en del som hade gjort oljemarinerade ostar så fick jag en känsla av att den osten som vi hade skulle kunna ha en chans. Vi lägger in vår i olja med hjorton och kvanne och det var det ingen annan då som hade gjort det som vi, säger Agnes.

Motiveringen till vinsten löd ”Juryns favorit! Med mild mjölkton och fin sälta tömde vi hela burken. Kärlek på bit!”.

– Jag förstår att de tömde burken. Den är som sammet i munnen, säger Eva-Lena, Ladugårdsansvarig.

Hur har reaktionen varit efter vinsten?

– Det har varit mycket på gratulationer på sociala medier, både på privata och vår företagssida. Det var jättekul för att en sånhär vinst är jätteviktigt för bygden och jag tror att vi var den enda guld-medaljen för Norrbotten, säger Karina.

Under årets SM-tävling tävlade flertalet företag från Norrbotten, bland annat Jokkmokksbär AB som tog hem ett brons för sin hjortronsylt. Att det är många duktiga matkreatörer från just Jokkmokk råder det inga tvivel om men enligt arbetar många utan att synas så mycket.

– Jag skulle nog säga att det finns många otroliga duktiga matkreatörer och mathantverkare som har jobbat väldigt länge. Det kan hända att det inte är så känt för allmänheten. Men detta är inget quickfix, folk har jobbat väldigt hårt och väldigt länge för att få en bra kvalite och det går inte att tulla på. Förr eller senare ger det resultat, säger Eva-Lena.

Behöver du hjälp med att komma igång med ditt företagande?