Silba Siida bjuder in till renskötarnas vardag

Anna Kuhmunen härstammar från en renskötande familj från Gabna sameby. För att kunna fortsätta leva ett traditionellt liv har hon startat turistverksamhet i Silba Siida i Jokkmokk, där turisterna får dela hennes vardag. Den första säsongen gick över förväntan.

 – Jag är jättenöjd. Jag räknade med en till två grupper per vecka men det blev fyra till sex grupper per vecka. Jag hade 300 besökare under marknadsveckan. Utan någon större marknadsföring, säger Anna Kuhmunen.

Istället för marknadsföring räknar hon med att med sin unika kvalitet kunna skapa spridning i sociala kanaler.

– Jag har Instagram och Facebook där jag gör uppdateringar om det händer något, säger hon.

Hon samarbetar också med turistorganisationer och Treehotel i Harads.

Vad hon erbjuder besökarna är att delta i familjens aktiviteter, laga mat, mata renarna, uppleva hur det är att vara renskötare, och höra berättelser om de åtta årstiderna.

Anna Kuhmunen har tidigare erfarenheter från turistbraschen. Hon har jobbat vid Abisko turiststation och Icehotel i Jukkasjärvi. Hon har också gjort barnfilmer på samiska för SVT. Sedan åtta år bor hon i Jokkmokk. Nu satsar hennes familj på renskötsel med turistverksamhet som komplement.

– Jag ville arbeta på hemorten och samtidigt stärka hemorten. Gruvor är inte den enda räddningen för Jokkmokk. Vi måste bättre marknadsföra det vi har med världsarvet och nationalparker. Det borde kunna ge inkomster till fler.

Silba Siida driver hon nu som en delårssyssla. Säsongen är kort, några vintermånader från mitten av december till början av april.

– För mig är det här ett sätt att kunna leva det traditionella livet och kunna leva på det, tillsammans med renskötseln, säger Anna Kuhmunen.

Inför nästa säsong planerar hon att köra som hon gjort under den första säsongen.

– Det genuina är det viktiga. Besökarna ska inte vallas runt på ett zoo-liknande sätt, utan känna att de är med i en familjeliknande situation.

Anna Kuhmunen och hennes man arbetar inom renskötseln. De har två barn.


Lennart Håkansson
Affärer i norr
lennart.hakansson@affarerinorr.se

Behöver du hjälp med att komma igång med ditt företagande?