Korvmästaren från Jokkmokk börjar med spritbränning

Mannen bakom Jokkmokks Korv, Magnus Kvickström, startar bränneri där Vodka, Gin och Likör ska produceras. ”Vi diskuterade om vi skulle etablera oss i Stockholm men till slut var vi eniga om att Jokkmokk är den rätta platsen”, säger han.

Magnus Kvickström har utsetts till årets företagare i Jokkmokk 2010 och 2017 för sitt arbete i charkbranschen. Nu testar han vattnet i en ny, blötare bransch.

– Det ska bli spännande att ge sig in i en helt ny bransch, en utmaning men det gillar jag. Jag tror stenhårt på det här, säger han.

Hans partner i Jokkmokks bränneri blir Rasmus Brott och de får uppstöttning av Leif Nerhammer som har mångårig erfarenhet av alkoholbranschen genom Vin och Spritcentralen.

De hoppas att deras produkter snabbt ska slå sig in på restauranger, krogar och Systembolaget.

– Vi har gjort en liten marknadsundersökning och ett 50-tal restauranger och krogar har sagt ja att ta in oss i sortimentet, ingen har svarat nej. När vi saluförde Jokkmokk som produktdestination var det klart direkt. Vi har ju det finaste i Jokkmokk, på alla sätt, Säger Magnus Kvickström.

I framställningen av de alkoholhaltiga produkterna kommer de använda sig av sina egenproducerade lokala råvaror så som potatis och enbär.

Bränneriet kommer byggas hemma på Magnus föräldragård i Näsberg, ett par mil utanför Jokkmokk.

Lokalen ska byggas på en redan befintlig byggnad och enligt planen landar det på en storlek av omkring 300 kvadratmeter.

De meddelar att byggnationen sätter igång snarat och de hoppas på en invigning till den 1 juli 2019. Totalt rör det sig om en investering på 7,5 miljoner kronor.

Källa: Norrbottens Affärer, Tommy Borg

Behöver du hjälp med att komma igång med ditt företagande?