Här är länets nya bryggeri

Nu har ett helt nytt ölbryggeri startat i Norrbotten. Det handlar om Jokkmokks Bryggeri som trion David Björkén, Jonas Vannar och Annika Fredriksson står bakom.

För ett år sedan startades företaget. Sedan dess har månaderna bestått av provbryggningar och tillståndsansökningar.

– Var och en av oss hade länge haft idéer om den här typen av verksamhet. Vi strålade samman under andra omständigheter och så började vi prata och företagsidén tog form, säger Annika Fredriksson.

Ganska omgående efter mötet så startades bolaget Jokkmokks Bryggeri.

 

– Vi är tre personer med olika kompetenser och egenskaper. David är sommelier och Jonas smakexpert med kunskap inom livsmedel. Det är dom som stått för produktutvecklingen. Jag är entreprenör med lång erfarenhet av att driva företag, säger Annika Fredriksson.

I onsdags hade bryggeriet premiär. Då lanserades nämligen de tre första ölsorterna under ett arrangemang på ViddernasGasskas i Jokkmokk.

– Vi har en blond ale, en ipa och en stout så här långt. Men fler sorter kommer redan inom någon månad, berättar Annika.

I samband med premiären bjöds speciellt inbjudna gäster på en middag som Linn Huuva och Malin Segerström komponerat, samt musikunderhållning med Johan Airijoki och Malmfältens rockklubb. Och senare på kvällen bjöds även allmänheten in.

 

– Flera restauranger runt om i länet har redan köpt in vår öl. Och fler står på kö, problemet är att vi inte kan hålla ett så stort lager som vi i så fall måste göra. För att kunna expandera så har vi har beställt ett nytt bryggverk som ska göra det möjligt att brygga mer och därmed kunna leverera till fler.

Och Jokkmokks Bryggeri har redan, bara dagar efter premiären, fått se sig om efter större lokaler.

 

Är något klart än?

– Vi har en lokal som vi är intresserade av. Den måste byggas om och anpassas efter verksamheten, men det kan nog bli bra, säger Annika.

 

Hur känns det nu efter premiären?

– Jättebra! Vi har fått så många positiva kommentarer av människor som smakat ölen. Det känns skönt att äntligen fått göra den här lanseringen, vi har väntat på den länge.

Källa: Norrbottensaffärer, Sabina Nilsson
Bild: Carl Johan Utsi

Behöver du hjälp med att komma igång med ditt företagande?