Företagsreportage Boost Construction

Företaget som bildades 2021 och som redan efter två år har en omsättning på över 18,5 mkr. I detta företagsreportage har vi träffat deras resurssamordnare Erica Norberg.

Erica Norberg har varit resurssamordnare under sitt första år, för det relativt nystartade företaget Boost Construction, men är nu på väg att ta ett ännu större ansvar inom företaget, nämligen verksamhetschef. Hon vill verkligen att det ska synas att detta är ett Jokkmokksföretag som verkar och växer i Jokkmokk för Jokkmokk.

Erica har växt upp i Jokkmokk och efter avslutade studier från en samhällsbyggnadsutbildning via Luleå Tekniska Universitet, trodde hon att det skulle bli svårt att hitta jobb i Jokkmokk med den bakgrunden. Men det visade sig att detta blev mitt i prick och hon känner att hon har nytta av sin utbildning. Efter utbildningen jobbade hon bland annat som projektkoordinator åt LKAB men kände att hon ville ”hem” igen. Nu har hon kontor i Jokkmokk och även om många av projekten som Boost Construction bemannar ligger utanför kommunen så är hennes bas just Jokkmokk.

Grundarna till företaget Boost Construction har lång erfarenhet inom bygg och anläggningsbranschen och startade bolaget 2021. Namnet Boost kommer från att de ville boosta kunderna, dvs att vara en tillväxtkraft till kunderna och deras projekt.

 

Boost Construction – ett tjänsteföretag med kunden i centrum

Företaget resurssätter olika kompetenser i projekt inom bygg och anläggningsbranschen, där man efterfrågar allt från olika yrkesarbetare till olika tjänstemän. Slutkunderna är bland annat NCC, Arctic Infra, Serneke, Veidekke, Boliden och Power Forze. Men även andra mindre aktörer är deras kunder. De olika projekten kan till exempel vara rivningsarbeten i och med samhällsomvandlingen, snickare på bland annat formgjutning, markarbetare, vägbyggnationer och fiberdragning. Som tex mättekniker är du med under hela processen från start till slut av olika byggen. Erica förklarar det som att en mättekniker tar ritningarna med sig ut i verkligheten och ser till att verkligheten blir det ritningarna visar. Under 2022 hade Boost Construction över 60 medarbetare ute på olika projekt.

Under deras första verksamhetsår omsatte bolaget 6 mkr och redan under år två, som var förra året, hade omsättningen ökat tre gånger så mycket. Erica berättar vidare att företaget har som ambition att växa som arbetsgivare i Jokkmokk för Jokkmokk. En medveten satsning är också att vi vill synas därför prioriterar vi lokal sponsring av ungdomsidrott, Jokkmokks A-lag i ishockey, lokala event så som marknaden och festivaler, men även Luleå Hockey för att nämna några exempel. Vår utgångspunkt är alltid kunden därför utför vi noggranna uppföljningar som handlar om hur resurssättningen har fungerat. Vi vill att våra resurser ska utgå från kundens behov. Vid ett fåtal tillfällen har matchningen tyvärr inte varit optimal, men då har vi alltid försökt att agera utifrån det och lärt av våra misstag.

Att hitta resurser

Enligt Erica är att hitta folk den absolut största utmaningen och det har också varit hennes främsta arbetsuppgift under första året och det gäller att inte vara blyg! Erica ringer runt via kontakter och ju fler hon ringer, ju fler kontakter etableras! Vi anlitar både enskilda företagare och anställer egen personal berättar hon. Många är medvetna om att jobben ofta innebär att du behöver jobbar borta på veckorna och projekten ser lite olika ut och erbjuder olika förutsättningar.

Just nu är majoriteten män som jobbar åt Boost Construction. Erica saknar fler kvinnor och hennes önskan är att fler kvinnor skulle vilja satsa på en yrkeskarriär inom branschen. För att öka antalet kvinnor så tror hon att hennes roll har betydelse då det upplevs som en trygghet att kunna vända sig till en kvinna om behovet uppstår. Vi haft ute en del tjejer på diverse projekt och det är verkligen roligt, de får alltid bra beröm från våra kunder och jag tycker det är extra roligt att besöka dem, säger Erica.

Fördelen att jobba hos oss är att det är stor variation mellan de olika projekten och man lär sig mycket. Man får på så sätt en bred kompetens och ett brett kontaktnät. Erica anser att verksamheten fortfarande är i uppbyggnadsfasen och företaget kommer att förstärkas på den administrativa sidan med ytterligare en kvinna från och med i sommar. Då kommer även den nya lokalen att invigas då Boost Construction flyttar in i SN-resors gamla anrika lokal på Föreningsgatan 3A.

Kompetensbehov

Då det är svårt att hitta utbildad personal, så säger Erica att det till största delen handlar om vilken inställning du har till att jobba med mark och anläggning. Såklart behöver du ha ett visst intresse men framförallt ett intresse för att lära dig nya saker. Att vara ödmjuk och förstå att om du vill lära dig måste du lyssna på dom som varit länge i branschen. Det innebär att du måste acceptera hierarkin på varje projekt och att du har kunden i centrum. En del jobb är fysiskt tunga, tex rivningsarbeten, så du behöver ett visst mått av styrka och kondition. Du behöver även förstå innebörden av att främst representerar dig själv men även företaget Boost Construction.

Känns som ett familjeföretag

Erica berättar avslutningsvis att hon känner det som om hon jobbar i ett familjeföretag. Det känns aldrig fel att ringa till någon av ägarna, de är väldigt olika och har olika kompetenser vilket kompletterar företaget och mig på ett fint sätt. Jag har fått förmånen att även lära känna deras familjer och alla är väldigt omtänksamma och det känns tryggt att jobba här. Jag har stor frihet under ansvar och det passar mig, jag upplever att de tillämpar ett tillitsbaserat ledarskap och det ger mig trygghet mina egna beslut.

Strukturum tackar för sig och önskar Erica och företaget stort lycka till!

/Christel Falk för Strukturum

https://boostconstruction.se/

Behöver du hjälp med att komma igång med ditt företagande?