Företagsbesök

Strukturum är på företagsbesök på Jokkmokks Log AB när JPV kommer med leverans av den restaurerade tornspiran. Spiran som under många år har varit på lut högst upp i Nya kyrkans högsta torn. Bebyggelseantikvarie Bertil Thelin från Bebyggelse i Norr, är också på plats och har så varit under hela processen. Han har bevakat att allt går rätt till enligt beslutet från Länsstyrelsen, som ligger till grund för restaureringen. Timmerhantverkaren Kent Vesterlund från Mixter X, Norrfjärden – Piteå, har haft fullt upp att rekonstruera själva grundstommen till tornet och till sin hjälp har han även haft Meiri, som egentligen heter Meinrad Rohner.

   

Det är Meiri, som idag tillsammans med sin fru Päivi och sonen Aapo, som driver Jokkmokk Log AB. De flyttade hit 2019, men Meiri har efter en svår arbetsplatsolycka varit sjukskriven under lång tid. Nu ska han åter prova på att arbeta 50% och redan första dagen på firman så händer det mycket. Tillsammans med sonen Aapo bygger han upp en verkstad inne i det stora timmerupplag som han har på ”gamla sågenområdet”. De har innan olyckan även byggt en lyftkranskonstruktion i trä som idag kom till användning när kyrkspiran lyftes av släpvagnen.

   

Meiri har ett väl fungerande samarbete med Jokkmokks Allmänning som levererar allt timmer som idag finns i företaget. De stora stockarna från Jokkmokks skogar har en sådan fantastisk kvalité att det var främsta anledningen till familjens flytt till Jokkmokk. Meiri har en vision om att allt han tillverkar ska vara genuint massivt trä utan lim vilket gör hela processen återanvändningsbar under lång tid framåt. Han anser att det är kunskapen om träets förmåga och styrka samt traditionell trähantverk kombinerat med dagens teknologi som utgör kärnan i företagets verksamhet. Under sina två decennier långa karriär som timmerhantverkare har han hunnit bygga över 50 unika timmerhus både i Schweiz och i Finland.

När kyrkspiran skulle renoveras visade det sig att den gamla konstruktionen hade fått omfattande skador och var på sina ställen helt uppruttnad. Nu ska spirans konstruktion byggas ihop med hjärtstocken som kommer att gå som en 12 meter lång kraftstolpe i mitten av hela konstruktionen. När trästommen sedan kommer på plats är det dags för plåtslagarna att göra sitt jobb och ska klä in konstruktionen i plåt. Nu när tornspiran har varit på rekonstruktion så har man förutom att restaurerat innerdelen i trä även förgyllt ”bollarna” med nytt bladguld.

Djupt imponerad av allas fantastiska yrkeskunskaper och den glädje som finns mellan hantverkarna, väntar vi med spänning på att se slutresultatet när tornspiran åter är på sin plats.

Behöver du hjälp med att komma igång med ditt företagande?