Företagsbesök på tatueringsstudion ”Black Artem Tatoo”

Strukturum har träffat Jimmy Krekula, ensamvargen som driver tatueringsstudion ”Black Artem Tatoo” centralt i Jokkmokk.

En konstnärssjäl som drivs av att alltid göra bättre. Vi träffas i studion där han hade invigning, så sent som den 20 januari i år. När Jimmy släppte nya tider i augusti tog det inte lång tid, så var han fullbokad året ut. Kunderna har faktiskt blivit fler sen han öppnade studion i Jokkmokk, ”nu är det nämligen närmare för dom som kommer norrifrån”, säger Jimmy. Han har kunder från Umeå i söder till Kiruna i norr och en hel del återkommer för att bygga på sina tatueringar. En del kunder kommer också för att täcka över ”gamla synder”, tatueringar som de ångrar och vill täcka. Än så länge har Jimmy inte behövt täcka någon tatuering som han själv har skapat.

Tidigare drev Jimmy en studio i Boden och det tog över två år att bygga upp en kundkrets så att det gick att leva på verksamheten. Han skötte allting själv från marknadsföring, till redovisning och allt däremellan. Numera driver han istället ett aktiebolag tillsammans med en kompanjon. Det ger Jimmy betydligt mer utrymme för skapandeprocessen och han ägnar sig inte längre åt bokföring och annat pappersarbete, det sköter kompanjonen om. Jimmy tycker det fungerar klockrent och är nöjd med att istället få en lön varje månad, som naturligtvis styrs av hur mycket han tatuerar. Han tatuerar främst inom stilen ”realistic black and grey” vilket innebär att det kan komma kunder som vill ha ett fotografi som tatuering. En del av Jimmys tatueringar har han fotat och ramat in, de visas genom glasrutan som utgör bordsskivan vid den stora besökssoffan. För min del är det slående att tatueringarna blir bättre än originalfotot!

Jimmy är självlärd men har haft goda kontakter med andra tatuerare och de har genom en bra samverkan kunnat hjälpa och utveckla varandra. Han ser inte direkt någon konkurrent i Norrbotten utan istället så kompletterar de olika tatuerarna varandra, då det finns olika stilar och uttryck. Idag är det höga krav på den utrustning som används och alla färger och komponenter dvs nålar ska vara godkända. Jimmy tycker det är bra att det genomförs inspektioner så att alla följer de krav som finns. Det är ju främst för kundens säkerhet och för att minska infektionsrisker. Mycket av utrustningen är därför sterila engångsartiklar.

Jimmy skapar allt digitalt innan han påbörjar en tatuering, så att kunden får en uppfattning om hur tatueringen kommer att se ut när den är klar. Han ställer höga krav på sig själv och är sällan till 100% nöjd utan ser alltid vad som hade kunnat göras ännu bättre, detta ser ju oftast inte kunden men det stimulerar Jimmy till att fortsätta och verkar vara hans drivkraft. Han tycker själv att han har världens roligaste yrke och enligt Jimmy är tatueringar världens mest populära accessoar!

Ibland måste Jimmy säga nej till uppdrag, om det inte ligger inom hans stil eller om han känner att det inte är något han vill stå för. Då brukar han tipsa vidare till andra tatuerare som han vet om. Jimmy har svårt att ta komplimanger och det kanske beror på hans höga integritet och självkritiska inställning, vilket i och för sig inte är så konstigt då han upplever att ingen trodde på honom eller på att han skulle klara av att starta en egen studio. Men nu har han bevisat motsatsen och det tycker han känns riktigt skönt och ger lite långnäsa åt dom som inte trodde på honom och på hans talang.

Strukturum önskar Jimmy fortsatt lycka till och på återseende!

https://www.instagram.com/blackartemtattoo/?hl=sv

 

 

Behöver du hjälp med att komma igång med ditt företagande?