Lantbruket med 95 djur och 4 anställda som producerar Fjällkomjölk. Det är Jokkmokk kommuns enda heltidslantbruk och den största av 8 besättningar i Sverige med den utrotningshotade Fjällkorasen.
Strukturum gör besök på gården den 30 april när Erika Sandström från VÄXA är på plats för att dräktighetsundersöka ett antal kor i besättningen. Sex av åtta kor i hägnet var dräktiga och de två äldre korna som visade sig svåra att få dräktiga får mest troligast vandra vidare efter sommarbetet. Det unika Fjällkoköttet med fantastisk kvalitet, tas tillvara i minsta detalj och säljs bl a till restauranger och butiker.
VÄXA Sverige ägs och arbetar för drygt 5 200 medlemmar som också är kunder. De är landets största husdjursförening med drygt 200 000 mjölkkor i den så kallade Kokontrollen. VÄXA erbjuder produkter och tjänster över områden från semin och avbytarservice till avelsrådgivning, förebyggande djurhälsoarbete och rådgivning inom företags- och affärsutveckling. (Källa: https://www.vxa.se/)
Det förekommer ett avelsutbyte mellan Robert Nilsson i Svartlå och Fjällkogården i Vuollerim för att säkra upp de olika avelslinjerna och man märker på Gabriella Lönngren att hon brinner för djuren och avelsarbetet. Hon har jobbat på gården i Vuollerim sedan 2014 och hon berättar att det i dagsläget endast finns cirka 400 Fjällkor registrerade i Kokontrollen i Sverige. Hon jobbar idag tillsammans med Ali från Irak, Maciej från Polen och Mary från USA. De har ytterligare två personer på gång in i verksamheten. Därutöver får dom också hjälp av frivilliga som hjälper till med olika sysslor.
Det mjölkas två gånger per dag året runt och varje dag produceras runt 500 liter mjölk. En femtedel går till Mathantverket i Vuollerim som förädlar mjölken till en rad olika produkter där olika prisbelönta ostar utgör största delen av deras produktion. Resterande 80% hämtas av Norrmejerier.
Totalt så arrenderas 115 hektar åkermark främst runt Vuollerim men de har även beten nere i Storsand. Betesmarken uppgår till 30 hektar av de arrenderade områdena och resten odlas som vall med 2 skördar varje år för att kunna hålla eget grovfoder året runt!
Högst upp på önskelistan står en ny eller ombyggd ladugårdsbyggnad för att kunna modernisera och effektivisera driften och underlätta för personal och samtidigt trygga djurvälfärden. Strukturum önskar lycka till och hoppas på en ny satsning inom de närmaste åren.
/Christel Falk