Företagsbesök inom Jokkmokks industri

Vi på Strukturum har varit på företagsbesök inom Jokkmokks kommuns industrier. Vi har fått se och lära oss mycket om vad som produceras i de stora byggnaderna på Industriområdet.

Med världen som marknad – Swebor Stål

Swebor Stål Svenska AB har idag totalt 23 personer anställda, 14 utav dessa personer är anställda i produktionen i Jokkmokk. De hade år 2022 en omsättning på ca: 300 miljoner.

Vi blev mottagna av Aron, som är produktionschef på Swebor Stål, och fick en rundvisning i produktionen. Produktionslokalen håller på att förbättras medans vi är på vårat besök. All belysning har bytts ut till LED-belysning, för att dra ner elförbrukningen och för att få en bättre arbetsbelysning. Taket har isolerats, och ventilationen har förbättrats.

Det som det produceras mest av idag är pansarplåt. I och med det rådande världsläget så är just pansarplåt väldigt eftertraktat.  De har sin egen kemiska sammansättning på plåtarna, vilket ger en väldigt hög motståndskraft för skjutvapen. Varje batch av plåten testas av fristående laboratorium, för att kunna påvisa att produkten ger rätt sorts skydd. Swebor har även ett eget laboratorium i produktionen, för att själva kunna produktutveckla.

 

Mycket av de producerar går direkt ut till kund, alltså har de inget direkt lager av färdiga produkter. Varje vecka skickar de i väg 200-300 ton, och 75 ton av dessa går till Nord Amerika. För Swebors största marknad är just utomlands. Swebor har även dotterbolag i Förenade Arabemiraten och Mexiko. Vidare har de också egna lager i Tyskland och Indien.  Detta för att vara närmare kunderna med lager och försäljning.

De jobbar på att ta vara på mer av restprodukterna som uppstår. Mycket av de träströn som används i frakten till Jokkmokk, går inte att återanvända för att frakta de färdiga plåtarna utomlands. Istället skänks de till bl.a. träslöjden i skolorna i kommunen.

Glödskalet som uppstår på plåtarna går att använda när man gör asfalt. Det används bland annat när man gör ”tyst asfalt” – vilket kan hjälpa att dra ner buller. Det jobbar på att hitta samarbetspartners som kan ta vara på glödskalet.

De jobbar även för att kunna ta vara på spillvärmen, som uppstår utav ugnen. Ungen som plåtarna går igenom, har en temperatur på 900 °C. Plåten kyls där efter med vatten, och när de kommer ut ur ugnen har plåten en mer behaglig temperatur på 35 °C.

Vi avslutade rundturen på kontorsdelen. Vi pratade om det fina samarbetet som finns mellan företagare i kommunen. Swebor försöker att i första hand anlita lokala företag, som när de behöver fixa något. Även Swebor försöker att göra så att Jokkmokks företag får sina produkter så fort som möjligt.

Vi tackar Aron för rundturen och går vidare till nästa företag. https://www.swebor.se/

Allsidigt och lokalt – Allmek 

På Jokkmokks Allmek tog Niklas emot oss, och gav oss en rundtur i verkstaden. Allmek har nio stycken anställda, och har just nyanställt en medarbetare. Några av de anställda är inte på plats i Jokkmokk, utan är uthyrda på projekt runt om i norra Sverige. Och när vi kom på besök, hade de tagit emot några prao-elever från Bokenskolan. Prao-eleverna övar på att svetsa och slipa medans vi får våran rundvisning. De får även passa på att fixa i sina egna epor.

Allmek både renoverar olika skopor, och tillverkar en egen bergskopa – Jokkmokkskopan. Just nu håller de på att stress testa en Jokkmokkskopa. Detta för att se vart slitningarna sker, och hur länge den kan gå utan att behöva repas. Allt dokumenteras, för att kunna se om det är någon skillnad från skopa till skopa. Detta för att kunna förbättra det som kan förbättras, och även få en bättre förståelse av hur skopan fungerar i arbete. Förhoppningsvis kommer detta leda till mindre reperationstid, så skopan kan gå i arbete längre. Allt bygger på att försöka öka lönsamheten hos kunderna. Det är viktigt att stå bakom sin produkt till 100%. För som Niklas säger, ” De bästa ambassadörerna är nöjda kunder”

Några av Allmeks kunder är Vattenfall, Mats Fixare och Jokkmokks Värmeverk. Det som många av deras kunder uppskattar är att Allmek är nära, och snabba. De har kompetent personal som är snabbt på plats, och kunniga i det dom gör.

Något som Niklas också lyfte, är det fina samarbetet mellan Jokkmokks företagen.

Vi tackar Niklas för det fina samtalet, och rundturen i lokalen.

https://jokkmokksallmek.se/

Att lyckas vända trenden – Galvteknik

Norrlands Galvteknik AB, f.d. Hebo Verken, erbjuder varmförzinkning av olika metallprodukter.  I dagsläget har de tre heltidsanställda.

När vi kommer in på kontoret så möts vi först av en av de anställdas hund – som får vara kontorshund.

När Yvonne tog över konkursboet, så var det mycket som behöves ses över och förbättras. Hon har fokuserat produktionen, på de mer lönsamma uppdragen. Och Yvonne har även gått igenom hela flödet, för att ta bort ”tidstjuvar”. Så alla röda siffor har blivit svarta. Yvonne äger, utöver Galvteknik, ett företag med bas i Luleå – NILOM AB som också är verksamma inom ytbehandling.

Hon är även certifierad nivå tre inom ytbehandling, via FROSIO som är en norsk utbildning inom ytbehandling och rostskydd. Nivå tre är den högsta nivån.

FROSIO-inspektörer arbetar med kvalitetssäkring, de är med under hela processen och kontrollerar alla steg för att säkerställa att ytskyddet blir så bra som möjligt, oavsett vilka miljöer som materialet ska vistas i.

När Galvteknik tar emot produkter som ska varmförzinkas tas det först in för uppvärmning. Godset ska ha en temperatur på minst 15 C° och vara torrt.

När det senare går vidare in i produktionen, så avfettas metallen först, sedan betas det i syrabadet och sköljs därefter av i vattenbad innan det doppas i flusskaret för att hindra åter rostning. Efter det så står de och torkar, innan det slutligen är dags för zinkbadet. Det är viktigt att godset är rätt utformat och har hål för genomrinning, dels för ett bra resultat men också för att undvika explosioner i zinkbadet.

Zinken håller en temperatur på 460 C°. Vi fick testa att rengöra ytan på zinken med en skrapa, vilket var en väldigt speciell upplevelse. Zink har en hög densitet. Vilket gör att skrapan inte sjunker ner, fast vi förväntade oss att den skulle göra det vilket kändes udda.

Det är alltid en stor skyddsvägg som täcker zinken, och det lyfts endast upp när någonting ska in i badet. Väggen förs ner innan produkten sänks ner i karet. Detta för att skydda personalen från den varma zinken.

När zinken sedan har härdat, så efterbehandlas produkten. Bland annat så tas överflödigt zink bort.

Vi tackar Yvonne och hennes personal för rundturen, och all information angående produktionen. https://www.ytskydd.nu/

 

Ett företagsbesök visade sig vara fyra! – Go-fort kälken

Robin Kielatis har drivit företag sen han var 18-år, då han tog över morfars Birger Holmboms företag och nu levererar han de berömda ”Go-fortkälkarna” till både det svenska och norska försvaret!

Under 2016 ändrade han bolagsformen till aktiebolag och tillsammans med Julia Kielatis startade de Mekteknik i Norrbotten AB. Idag är företaget mest kända för just ”Gofort-kälken” som morfar lade grunden till och som många förknippar företaget med.  De senaste åren har företaget haft en omsättning på drygt 3 miljoner, förutom under Pandemiåret då det var något lägre.

När vi träffar Robin står ytterligare tre personer i verkstaden och slipar, bockar och tar även fram nya detaljer till de 100-kälkar som ska levereras innan jul! Ja, ni läste rätt, företaget har idag kunder över hela regionen, men även till Storbritannien som levereras via Rovaniemi och även andra länder och runt om i Sverige. Robin berättar även att de har återförsäljare i Gällivare, Hemavan och Piteå. Det innebär att det under perioder behövs fler som producerar kälkar och från att göra ett företagsbesök står det nu ytterligare tre företagare i lokalen. Pelle Boberg, Mattias Tuolja och Ole-Magnus Utsi har alla egna företag och hyr ut sig själva till Robin. Mattias berättar att han har jobbat i flera år åt Robin men är egentligen utbildad snickare och gör den typen av jobb under barmarkssäsongen.

Medan vi är i lokalen kommer en för Robin känd kund in och beställer tre kälkar, det ska gärna kunna levereras så snabbt som möjligt och då är det tur att de numera kan ytbehandla sina kälkar i Jokkmokk på Norrlands Galvteknik. Robin har många strängar på sin lyra men just nu är det främst kälkar som produceras av Svenskt stål och ytbehandlingen sker som sagt lokalt i Jokkmokk. Tidigare fick de köra kälkarna till Robertsfors för att elektrolytbehandla dom men Robin säger att nu funkar galven bra i Jokkmokk.

Alla fyra företagarna är också på något sätt delaktiga i renskötseln och alla har stor förståelse för varandras behov av att dra iväg på olika uppdrag inom den näringen. Ibland måste man bara släppa allt och dra iväg och de har alla full förståelse för. Det funkar jättebra, säger Robin.

 

Vi imponeras av vilka fantastiska företagare vi har i kommunen och önskar Robin, Pelle, Mattias och Ole-Magnus lycka till!

http://www.gofort.se/

 

Behöver du hjälp med att komma igång med ditt företagande?