Företagsbesök i Årrenjarka

Gun Mannberg och Lars ”Lasse” Lindqvist har drivit Årrenjarka i 30 år, innan dess var det Guns föräldrar och farbror som drev semesterbyn sedan den anlades 1969. Tolv av ursprungliga 30 campingstugorna finns fortfarande kvar och är i dagens mått av enklare standard med 4 bäddar. De senaste 15 åren har paret satsat på att modernisera och förbättra anläggningens utbud.

Idag sysselsätter anläggningen 5 årsarbeten, mestadels lokal arbetskraft. Säsongerna är främst vårvintern med skoterturism och sommaren med vandrare och fiskare. Under de två säsongerna är restaurangen öppen, men stugor finns att hyra året runt.

En modern anläggning

De senaste 15 åren har anläggningen fått en ny entrébyggnad med tillhörande kök och restaurang, en hotellbyggnad några nya och större modernare stugor och den senaste satsningen en ny bensinpump som ”sköter sig själv” genom 4G.

Arkitekturen, den nya loggan och den grafiska formen som ramar in hela området är också en genomtänkt satsning som de fått hjälp med under åren, till detta har de även tagit hjälp av Strukturum med ansökningar om investeringsstöd mm.

Corona året

Under förra året tappade anläggningen 1 miljon i omsättning. De upplevde, som en del andra anläggningar, att de utländska gästerna byttes ut mot fler svenska hemestergäster. De ansökte om det statliga coronastödet och fick runt 80 000 kronor i ersättning, men då detta var en krånglig och tidsomfattande process blev det inte mer än en ansökan.

Generationsskifte inom några år

Lasse är numera i pensionsåldern, men med den livsstil som det innebär att driva en fjällturistanläggning i Årrenjarkas nivå, så tar det nog ett par år till innan paret lämnar över till en av döttrarna med familj. Även om ägarskiftet inte är aktuellt just för stunden så tycker det att det är bra att ha påbörjat processen och har haft hjälp med detta genom Anna Engström i projektet Coocon.

 

Gun och Lasse avslutar vårt besök med att verkligen trycka på hur nöjda de är med dagens storlek på semesterbyn. De vill bevara den genuina känslan av att vara en vilsam och vacker plats i vildmarken, den unika känslan vill de inte göra avkall på.

Vi från Strukturum önskar Gun och Lasse lycka till och förhoppningsvis ses vi igen.

Läs om besöket i sin helhet: https://documentcloud.adobe.com/link/review?uri=urn:aaid:scds:US:857ebe7d-7a71-4817-ba1e-5205b2076c2d

Eller besök hemsidan   : http://www.arrenjarka.se/default.aspx

Vill du veta mer om hur du kan få hjälp med ägarskiften: http://agarskiften.com/?fbclid=IwAR0Q5V20_hvp-IfubU4tWs88PSNx-BU9G723TJKVIugLG7TgBCo9Qu_8CLE

 

 

Behöver du hjälp med att komma igång med ditt företagande?