Företagsbesök hos Mathantverket Vuollerim

Strukturums företagsbesök hos Mathantverk Vuollerim

 Mathantverk Vuollerim är ett av bygdebolagen som drivs i Vuollerim. All deras produktion utgår från Fjällkorna- som i sin tur sköts av Vuollerim Gård – Bidra ideell förening. Dessa sociala djur är grundförutsättningen för Mathantverket. Sedan januari i år tar Mathantverket Vuollerim även hand om all köttförädling och försäljning när köttet kommer tillbaka från slakt. Man har också utvecklat ett samarbete med SAPMI Ren och Vilt som i dagsläget legotillverkar Fjällkokorv och Gravad och rökt Fjällkostek.

 

Gärda:s fik och butik

De har idag en byggnad mitt i byn där de har installerat ett mejeri, tanken är att det så småningom ska finnas ett tillverkningskök i samma byggnad. Planen är även att kunna öppna ”Gärda:s fik och butik” innan sommaren. Här kan man handla lokalt mathantverk, fika och titta in på produktionen genom stora fönster. Det planeras även för studiebesök, och en TV finns där det skall visas bilder och filmer från både Fjällkogården, hårdostlagret och produktionen.

På bilden ser vi från vänster: Amalia Nordström, Lena Jonsson, Karina Lindh, Maria Sandqvist och Agnes Otterbech som alla är en del av teamet. Till ära för fotografen testar de serveringen i ”Gärdas Fik och Butik” som planeras öppna innan midsommar.

REKO-ringar och digital marknad

Mathantverket har i dagsläget tre anställda och köper även in tjänster via andra företag för att få verksamheten att gå runt. De var även med vid uppstarten av REKO-ringen i Jokkmokk som har varit ett viktigt tillskott under förra året då pandemin slog hårt mot verksamheten. De vill även lyfta fram alla som passade på att handla lokala produkter under Jokkmokks digitala marknad, som genomfördes i år. För Mathantverkets del blev en succé, då de sålde mer i år än förra året. Vi hoppas på återseende och önskar Mathantverket lycka till.

Läs mer om besöket och företaget här: https://documentcloud.adobe.com/link/review?uri=urn:aaid:scds:US:15c98cab-1a84-4264-a4a7-dcae97e0c254

Mathantverkets hemsida: https://mathantverketvuollerim.se/

Behöver du hjälp med att komma igång med ditt företagande?