Företagsbesök hos Jokkmokks Hundsport

Äntligen en systuga

Strukturum besöker företagaren Åsa Tuolja, som drivit hundsportbutiken i Jokkmokk i över 20 år, nu har hon äntligen investerat i sin efterlängtade systuga. Det kanske inte många vet är att hon så länge hon kan minnas har sytt, framförallt produkter inom draghundssporten. Det började med att hon själv saknade anpassade produkter och har själv tagit fram ett fantastiskt bra och slitstarkt midjebälte. Hon visar mig det hon själv använder som har många år på nacken men fortfarande håller.

 

Åsa syr även ett mycket populärt hundhalsband som hon kallar ”Jokkmokkshalsbandet” och har även utvecklat rengrimmor från äldre modeller. Hon har aldrig använt sig av någon marknadsföring men vittnar om många kundbesök från olika delar av landet och även från utlandet som vet att de vill ha ”Jokkmokkshalsbandet” eller en rengrimma, när de kommer in i butiken. Ibland har hon inte gett sig till känna att det är hon själv som står för produktionen, men en del kunder vet det redan. Åsa tycker själv att det är fascinerande att hennes produkter har fått en sådan spridning utan marknadsföring.

I detta fall verkar mun- till munmetoden fungera väl, men nu tar Åsa nästa steg i sin produktion då hon kommer att kunna inreda en egen produktionslokal hemma på den egna gården. ”Tidigare har jag suttit i källaren i butiken men det blir så svårt att få kontinuitet när man har öppet och att gå tillbaka efter stängning har bara blivit ett plågsamt måste”. Hon har i flera år haft symaskinerna nere i källaren under butiken, men där är det trångt och mörkt och inte så bra ventilation. Hon ser en stor potential av att kunna ha systugan hemma på gården och möjligheten att låta allt ha sin plats och kunna producera i ett högre tempo, men även utveckla nya produkter.

 

Åsa har haft planer på en systuga i flera år, hon kontaktade Strukturum redan för 6 år sedan men av olika anledningar blev det inte av då. I höstas gjorde hon en ny ansats som ledde till den nuvarande investeringen, hon våndas dock över att hon väntat så länge vilket har medförd en fördubbling i byggkostnader. Hon är dock väldigt nöjd med de lokala entreprenörerna och Daniel Engström som har haft totalentreprenaden på bygget är hon supernöjd med. Åsa säger även att det känns bra att kunna handla lokalt och är tacksam över det sortiment som Anton Bagge erbjuder på Bagge Byggkonsult, som är en del av Bolist.

Åsa har noterat att det finns en del förutfattade meningar kring den satsning som hon har valt att göra, hon konstaterat att en man aldrig skulle få samma kommentarer om de skulle vilja bygga ett garage i samma prisklass. Nu struntar hon i och för sig i dessa kommentarer, men konstaterar att det känns lite tråkigt att vi inte tänker så jämställt.

Vi ber att få återkomma när det är dags för invigning och önskar Åsa Lycka till så länge!

 

Behöver du hjälp med att komma igång med ditt företagande?