Strukturum arrangerade cirkulär studieresa i norra Sverige

3 intensiva heldagar, 150 mil i buss, 20-talet besökta organisationer – det var vad deltagarna hade framför sig när de hoppade på bussen i Jokkmokk tidigt på måndagsmorgonen den 22a augusti.

Tack vare projektet GRUDE kunde näringslivsbolaget Strukturum bjuda med sig 20 personer på en inspirationsresa i buss som gick söderut till Moskosel, Storuman och Östersund och hem via Sundsvall, Härnösand och Umeå. Deltagarna var en mix av företagare, företagsfrämjare och kommunalt anställda. Även föreningslivet fanns representerat. Deltagarna kom i huvudsak från Jokkmokk men även från Luleå och Gällivare.

Organisationerna som besöktes var återbruksgallerior, projekt kopplade till cirkulär ekonomi, företag som arbetade i en cirkulär affärsmodell, handlare med innovativa lösningar för ökad hållbarhet, näringslivsutvecklare, initiativ för levande, hållbara och innovativa byar, kreativa lösningar för co-working – med flera. Deltagarna bjöds också på workshop i företagssymbios under bussresan.

Se en videosummering av resan här:

Är du nyfiken på vilka organisationer som besöktes under studieresan? Kolla in blogginläggen på GRUDE-bloggen:
Dag 1
Dag 2
Dag 3

BEGREPPSFÖRKLARING

Cirkulär ekonomi
Cirkulär ekonomi är en vision om ett samhälle där resurser tillvaratas och cirkuleras vidare istället för att bli avfall.

Företagssymbios
Företagssymbios skapas genom att avfall från en verksamhet nyttjas som resurs i en annan verksamhet.

GRUDE
InterregNord-projektet GRUDE – Green Rural Economy har pågått sedan hösten 2019 och avslutas sista september 2022. Målsättningen är att informera och höja kunskapsnivån om cirkulär ekonomi, företagssymbios och hållbara samhällen i norr – och att inspirera till att börja agera, eller ta nästa steg i sin organisationsutveckling. Projektet medfinansieras på svensk sida av Region Norrbotten, Sparbanken Nord och Jokkmokks Allmänning.

Vill du veta mer om studieresan eller GRUDE-projektet? Kontakta amanda.mannervik@strukturum.se

Behöver du hjälp med att komma igång med ditt företagande?