Besöksnäringen i Jokkmokk fortsätter växa

Besöksnäringen i Jokkmokk har fortfarande stor tillväxtpotential, med olika målgrupper och med sitt mångfacetterade utbud så finns det något för alla! 

Bild: Frosty Trails

Under maj och juni har Strukturum genom Christel Falk, Lasse Lundmark och Päivi Sainio Rohner bland annat besökt tre av våra besöksnäringsföretag och här kommer olika skildringar av deras bakgrund, verksamhet, hur pandemin har påverkat företaget samt framtidsplaner för Jokkmokkguiderna, Frosty Trails och Martinas Stugor.

Första besöket hos Jokkmokkguiderna 

Kärleken till naturen gjorde att Matti Holmgren för över trettio år sedan blev kvar i Jokkmokk efter åren på ekologilinjen på Samernas. ”Jag såg ett annat värde av skogen och marken här i Jokkmokk och drevs till stor del av tanken att göra något som kan leda till en hållbar företagsidé, där vi kan ha kvar skogen och ta betalt för att visa den❞ berättar han.

När Stina för första gången skulle besöka Matti i Jokkmokk, så kände hon direkt när de körde in i Jokkmokk att lugnet lade sig i kroppen och att hon hittat hem. En alldeles speciell känsla som är svår att förklara, säger Stina. Efter att ha bott i både Skåne och Stockholm, var det här hon hittade rätt. Här är människorna mjukare och på riktigt.

Dessa två entreprenörer har sedan 2004 drivit Jokkmokkguiderna tillsammans, men Matti startade verksamheten redan 10 år tidigare. De känner båda att de driver ett företag som utgår från sin gemensamma kärlek till platsen, naturen och framför allt till hundarna. De tror också att deras olikheter gör att företaget och relationen dom emellan mår bra. Matti är en idespruta och Stina håller ordning och reda.

Paradiset i Skabram 

Strukturum träffar de båda på deras gemensamma gård i Skabram. På en liten höjd, omringad av skog och ganska dold från vägen, med utsikt över sjön har de hittat sitt paradis på jorden. Här bor och driver dom Jokkmokkguiderna tillsammans med sina 52 hundar!

Vi sitter ute den 11 maj i solen mot huset där de två lösa gårdshundarna av rasen Border collies gör oss sällskap. Fåglarna kvittrar och många sjöfåglar flyger över isen som fortfarande ligger, men har släppt från kanten och inte är att lita på längre. Strax nedanför oss ser man början av den välplanerade och rena hundgården med burar och trägolv i olika sektioner för alla Siberian huskies. I direkt anslutning finns även den stora rastgården i skogen där hundarna får springa fritt varje dag.

Företagets omsättning och verksamhet 

Idag omsätter företaget cirka 2 miljoner och vinterhalvåret står för runt 80% av detta. Idag är huvudfokus att erbjuda långa turer från 2 dagar till som längst 11 dagar. Fjällturerna under vårvintern innebär att Matti som guide, åker ut med 4 personer och 28 hundar och

Stina åker upp till fjällen med ny proviant till både människor och hundar, rena kläder och byter ut några hundar varje vecka. Samtidigt som Matti är ute på fjället så kör Stina korta dagsturer hemma i Skabram. De flesta turerna startar och slutar i Skabram där Jokkmokkguiderna har sin bas. Men fjällturerna startar och slutar ofta i Saltoluokta. Även om de har en del aktiviteter under sommaren så är framför allt maj månad en månad där både Matti och Stina och alla hundar ”pustar ut”. Då har vi inga besökare alls, säger Stina. Under maj månad underhåller de mycket av sin utrustning, uppdaterar webbsidor och planerar för nästa säsong.

Framför ett av förråden på gården ligger en äldre träsläde som de försöker limma även om de nu går över till mer och mer slädar som är i aluminium. Matti visar stolt upp den som han själv kör och som väger runt 20-25 kilo, dessa slädar är de också med och produktutvecklar.

Under december till februari erbjuder de lite kortare turer från 3-timmar till 4 dagar innan de veckolånga turerna sätter igång. ”Idag styr vi vilka kunder som besöker oss.” Vi ställer krav på god fysik och framför allt en vilja att genomföra den utmaning som det är att åka ut på en flerdagarstur och att de så klart respekterar och tycker om hundar” säger Matti.

Hänsyn till renskötseln en självklarhet 

Det finns en efterfrågan på fler hundspannsföretag och det finns absolut plats för fler. MEN, Matti vill verkligen lyfta fram vad som måste vara ett krav om man ska starta och lyckas med det idag och det är att förstå renskötseln och dess behov! Man måste förstå som turismentreprenör att om man är på fel plats vid fel tidpunkt så kan man orsaka stor störning/skada. Därför är det viktigt att man har god kontakt med samebyarna och verkligen lyssnar på dem och planerar sina turer utifrån detta.

Youtube – en ny affärsidé 

Under Covid klarade de sig tack vare att deras grupper var så små så de kunde köra många av turerna även om del avbokades. Men med avbokningar så frigjordes tid, och de utnyttjade tiden till att utveckla filmandet som Matti under många år gått och tänkt på. Under pandemin kunde många inte resa så Matti och Stina tänkte att istället för att ta gästen till upplevelsen så tar de upplevelsen till gäster genom film på Youtube.

Idag följs Youtube-kanalen som heter ”Jokkmokkguiderna – Matti & Stina” av drygt 11 000 följare och deras mål är att komma över 100 000 följare.

Syftet med Youtube är att hitta nya tittare samt besökare och samtidigt underhålla våra trogna följare och kunder. Dessutom ger vi publicitet till området och framförallt Jokkmokk som plats.

Idag går cirka två dagar i veckan åt att skapa film och deras senaste investering är en 360graders kamera på en förlängningsarm så att det blir ett ovanifrån perspektiv på 2-3 meters höjd och med en 360grader radie. OM satsningen på Youtube säger Matti ”Genom filmskapandet där vi visar verkligheten och vilka vi är äger vi både försäljningsplattsformen och mediaplattformen och vi kan fortsätta att jobba från hjärtat”.

 

Vårt andra besök hos Frosty Trails i Kåskats 

I byn Kåskats strax sydöst om Jokkmokk efter väg 97 har Olav och Kristien hittat sitt paradis. Här bor de tillsammans med 31 hundar och har byggt upp en verksamhet på den egna gården. Där har dom en mysig timmerstuga som rymmer 6 personer och som vi slår oss ner i när det ösregnar denna dag! Deras foton har de tagit själva då det inte var fotovänligt väder vid vårt besök! På gården finns förutom hundgårdarna även odlingar, bostadshus, förråd och en stor grillkåta, bastu och utedass finns det också till gästerna.

Kristien och Olav har tillsammans, men oftast en åt gången drivit turistverksamheten i över 10 år. De kommer ursprungligen från Nederländarna där Kristien jobbade som lärare och Olav som chef inom polisen. Men det är i Kåskats de har hittat hem! Majoriteten av deras gäster kommer från Tyskland och Belgien och under alla år har de endast haft 2 svenska gäster!

Pandemins påverkan och utveckling av verksamheten 

Under pandemin avbokades det mesta och det som inte avbokades ställde dom in. I stället valde Olav att ta på sig ett projektjobb som friluftssamordnare. Kristienfortsatte i företaget men jobbade på uppdrag åt Kulturskolan. Under denna tid fick de tid att fundera kring hur de skulle kunna utveckla företaget till en mer hållbar och lönsam verksamhet som skulle kunna inkludera dem båda. De hade också tidigt kontakt med Strukturum för att bolla sina idéer. Mer om denna nya satsning kommer vi att återkomma till när de är klara för att starta upp med nya upplevelser!

Vårt tredje besök var hos Martinas Stugor i Subbat 

Vi svänger höger från v.97 mot Puottaure/Kåbdalis i fyrvägskorsningen som man kommer till när man kört ca 4,5 mil från Jokkmokk mot Luleå. Vägen övergår snabbt till grusväg och efter ca 1,5 mil upp efter Soubbatberget där urskogen nyss räddats av bland annat Mats Karström har Martina och hennes man Steffen hittat sitt paradis.

Platsen omges av hög och förhållandevis tät blandskog med gran, tall och en hel del lövträd. Även ormbunkar växer här och på väg mot en av stugorna trampar vi nästan på en stor groda! På gården finns även en bäck nedanför en av stugorna med en liten bro över, väldigt mysigt inramad av allt det gröna! Vi slås av känslan av att den täta skogen känns lite som om vi är mer söderut än vad kartan visar! Myggrikt förstas och Martina har tre myggdödare som fångar de små envetna varelserna som annars nog hade förpestat platsen. Vi möts även här av gårdshundar som trots att huset ligger alldeles vid vägen håller sig på ”sin gård” och nöjer sig med att jaga ekorrar och hälsa på oss!

Martina och Steffen härstammar från tidigare Östtyskland och det var naturen och intresse för paddling som tog de till Sverige i början av 2000-talet.

2007 köpte de huset i Subbat och redan 2008 byggdes den första stugan på tomten. I början hade de tänkt en stuga för deras barn, men snart väcktes idéen om att erbjuda ett enkelt boende och naturupplevelse också för gäster.

Gästerna, familjer med barn, ensamstående och par kommer mest från Tyskland, men också besökare från närområden Luleå och Boden har hittat till Martinas stugor.

Nu är det tre stugor och en bastu som alla ligger på gården och de är utrustade för året om boende med spis, men utan rinnande vatten. Till varje stuga finns det ett eget utedass och kunderna kan utnyttja gemensam dusch och bastu. På gården finns det också en kåta och grillplats där kunderna kan träffas och umgås.

Det går inte heller att undvika Martinas odlingsintresse då det både i växthuset och utanför i odlingslådor sprudlar av liv. Flera olika tomatsorter slåss om utrymmet i det lilla växthuset och Martina berättar att de i stort sett är självförsörjande på grönsaker.

Martina berättar att vintern är deras huvudsäsong och att deras kunder söker oftast väldigt vardagliga upplevelser. Snö och norrsken är naturligtvis det stora upplevelser under vintern, men kunderna njuter också av att promenera i skogen, plocka bär och svamp, fiska och paddla. De har det möjlighet till i Subbat med hjälp av Martinas vägledning.

Martina satsar mycket på det personliga mötet med sina kunder. Kunderna får delta i hennes vardag genom att dricka kaffe med henne eller hjälpa till att hugga ved eller att hjälpa i trädgården. Hon ger också av sin tid för att berätta historier om omgivningen själv eller att hon bjuder in på grannar som känner till trakten.

Hennes glädje att bo och vara verksam i Subbat är lätt att märka. Det är säkert så som hon säger; Jag lever fortfarande min dröm!

Pandemin slog ut allt och allt avbokades, hon var nära en konkurs men lyckades ändå hålla huvudet ovan vattenytan och efter pandemin har ekonomi återhämtat sig och under 2022 var beläggningen återigen fullbokad. Det här livet kommer hon att leva så länge hon orkar säger hon avslutningsvis.

Strukturum tackar alla företagare för besöken och önskar er alla stort lycka till i framtiden! 

Här kommer länkar till företagens digitala plattformar: 

http://Home – Frosty Trails

https://www.facebook.com/frostytrailsdogsledding/?locale=sv_SE

https://www.martinas-stuga.com/sv/

https://jokkmokkguiderna.com/om-oss/jokkmokkguiderna

https://www.youtube.com/@JOKKMOKKGUIDERNA

http://www.instagram.com/jokkmokkguiderna/

http://www.facebook.com/jokkmokkguiderna/

Behöver du hjälp med att komma igång med ditt företagande?