ARENA JOKKMOKK – Jokkmokks Allmek

Den 14 december så bjöd Strukturum in till Arena Jokkmokk hos Jokkmokks Allmek. Det kom ett 20-tal intresserade företagare, och privatpersoner. Det bjöds på glögg, pepparkakor och varmkorv. Just varför det bjöds på varmkorv, beror på att varje fredag så har de korvfrukost på Allmek.

Niclas Hellqvist, plastchef, berättade om utvecklingen som företaget haft sedan han började. Allmek blev uppköpta av Willards, ett Kiruna företag, i april 2022. Omsättningen har stadigt ökat de senaste åren. 2021 var omsättningen cirka 6 miljoner, för att till år 2022 öka till cirka 8 miljoner. 2023 så verkar omsättningen bli närmare 10 miljoner.

En bidragande faktor till den ökande omsättningen är att Allmek är ISO-certifierade (International Organization for Standardization). En ISO-certifiering innebär efterlevnad av ett regelverk som kallas en standard inom ett specifikt område som är utarbetat av ISO. Allmek har ISO-1090-1 certifikat, vilket innebär att de uppfyller kraven för tillverkning av bärverksdelar av stål och aluminium. För många av deras kunder har krav att leverantören ska ha vissa ISO-certifieringar. Detta har lett till att Allmek har bättre konkurrenskraft, och även ett mer utarbetat arbetssätt.

Niclas bjöd även in Swebor Stål och FMGAB, vilket är några av deras kunder. Aron, på Swebor Stål, och Niclas lyfte den företagskultur som har växt fram. Swebor anlitar Allmek när något i deras lokaler behöver repareras, och Allmek köper in stål från Swebor. Något som de båda sa, är att utan den lokala

samverkan mellan företagen, skulle det vara svårt att driva deras verksamheter i Jokkmokk.

Även Fredrik, FMGAB, väljer i första hand Jokkmokks företag. Allmek reparerar skopor åt FMGAB. Och det är även FMGAB som just nu har Allmek’s ”Jokkmokks skopa” – och testar den i fält.

Vi fick även en rundtur i verkstaden, där de visade upp de olika arbetsplatserna. Nu har de även en ny maskin, så att de kan lyfta och vrida rund på skoporna som ska repas. Detta både underlättar och gör arbetet säkrare.

De hade en ställt iordning en station där alla fick testa att svetsa. Vi på Strukturum tog chansen, och insåg att det är väldigt mycket svårare än det ser ut. Vi lämnar nog svetsningen till proffsen på Allmek.

 

Vi från Strukturum tackar för presentationen och rundturen. Och önskar Jokkmokks Allmek fortsatt lycka till.

https://jokkmokksallmek.se/ 

Behöver du hjälp med att komma igång med ditt företagande?