POSITIVA KLIMATFÖRÄNDRINGAR!

Igår (måndag) kom resultatet från Svenskt Näringslivs årliga ranking av företagsklimatet. Jokkmokk är en av fyra norrbottenskommuner som placerar sig bättre i årets mätning än i förra årets. Jättekul! Generellt kan man säga att det framförallt är på frågorna som rör infrastruktur  (kommunikationer, mobil- och datakommunikation) som belastar vårt resultat. Dålig mobiltäckning och relativt långt till flyget upplevs självklart som en nackdel av många, och i synnerhet för de företag som är beroende av transporter och stabil kommunikation för att kunna konkurrera.

I många av de övriga frågeområdena ligger vi bra till, men tillsammans med kommunen ska vi under kommande period ändå göra en insats för att titta över och optimera hur företagsärenden hanteras och kommuniceras. Det känns bra. En annan sak som känns bra är att Jokkmokk placerar sig på plats 13 (!) i riket vad gäller nivån på nyföretagande. Att vi är en företagsam kommun är en viktig faktor för en god utveckling framöver. Därför har vi i år, via det vi kallar Ung Innovation, satsat på att stimulera företagsamhet och kreativitet bland kommunens unga medborgare. Vi har också kört igång nya starta eget-program, varav ett på enkel svenska. Vi har fullt på alla program. Nöjda deltagare. Och inte minst, vi har unga kreativa ungdomar i Strukturumlokalerna varje vecka!

Men vi nöjer oss inte med det. Med start 14 oktober drar vi igång Arena Jokkmokk - den nya mötesplatsen för näringslivs- och samhällsutveckling (se annons på vår FB)!. Arena Jokkmokk ska självklart vara en angelägenhet för hela kommunen, så vi kommer att flytta runt Arenan bland orterna i kommunen med tiden! En annan sak där vi ligger långt framme är vår satsning på att jobba för en jämställd tillväxt. Det handlar dels om insikt, dels om sunt förnuft. Om att säkra att både vi själva och de företag vi jobbar med förstår kraften i att utmana attityder och normer som många gånger faktiskt hindrar oss att utvecklas. Så enkelt är det, och det känns smart att vi och Jokkmokk som några av de första har tagit in det!

 

Det här blir bra. Nu kör vi!

Posted 16:50